V Traverse City začína prestížny turnaj nováčikov

MARTIN UŽÁK | 06.09.2019

Predkrmom pred začiatkom tréningových kempov klubov NHL sú turnaje nováčikov. Jeden z nich začína v Traverse City, osvedčenom predsezónnom centre Detroit Red Wings.


Filip Zadina (Paul Sancya, Associated Press)


Turnaj bude prebiehať od 6. do 10. septembra za účasti mladých talentov ôsmich klubov, ktoré sú rozdelené do dvoch skupín. V skupine Gordieho Howea si zmerajú sily mladíci Chicago Blackhawks, domácich Detroit Red Wings, St. Louis Blues a Toronto Maple Leafs; v skupine Teda Lindsayho sa stretnú Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, Minnesota Wild a New York Rangers.

Mužstvá si to rozdajú s každým tímom zo svojej skupiny a v poslednom hracom dni nastúpia do zápasu o konečné umiestnenie. Víťazi skupín sa stretnú v zápase o celkové prvenstvo.

Talenty Red Wings odštartujú turnaj dnes večer (v stredoeurópskom čase v sobotu o 01:00 SEČ) zápasom proti Chicagu. Druhý zápas v základnej skupine odohrajú v sobotu proti St. Louis a ten tretí v pondelok proti Torontu, ktoré sa na tomto turnaji predstaví premiérovo.

Tip: Kompletný program turnaja

Všetky zápasy Red Wings na turnaji budú vysielané zdarma na ich oficiálnej webovej stránke.

Red Wings nominovali na turnaj 27 mladíkov. Figuruje medzi nimi aj český útočník Filip Zadina, ktorý bude v najbližších týždňoch bojovať o miesto v NHL.

Pozvánku na turnaj dostal aj slovenský útočník Samuel Buček, ktorého Red Wings už dlhšiu dobu sledujú a do dvoch až troch rokov by mu chceli dať šancu v NHL. Na turnaj ho však nepustil jeho klub KooKoo Kouvola, ktorý čoskoro odštartuje novú sezónu v Liige, najvyššej súťaži vo Fínsku. Buček má v pláne hrať za Red Wings na budúcoročnom turnaji nováčikov.

Okrem Zadinu sa na turnaji predstavia aj ďalší mladí hráči zo strednej Európy. Jediným Slovákom na turnaji bude brankár Adam Húska (Rangers), z Čechov sa predvedú ešte útočníci Michal Teplý (Chicago), Kryštof Hrabík (St. Louis; voľný hráč na skúške) a obranca Filip Král (Toronto). Zadina bude hrať na turnaji druhýkrát, Húska, Teplý, Hrabík a Král po prvýkrát.

Turnaj nováčikov v Traverse City sa hráva od roku 1998. Tento ročník bude 21. (v roku 2012 sa nehralo pre výluku). Ide o najstarší a najväčší turnaj tohto druhu. Za svojej existencie vyslal do NHL už 639 hráčov, ktorí v nej odohrali cez 100 tisíc zápasov a strelili viac než 13 tisíc gólov.

Najúspešnejším klubom v histórii turnaja sú Columbus Blue Jackets s piatimi celkovými triumfami. Red Wings vyhrali tento turnaj iba raz - v roku 2013. Prvenstvo z minulého roka budú obhajovať práve mladíci Blue Jackets. Mladí hráči Red Wings vlani skončili druhí.

Víťazné mužstvo dostane trofej, ktorá bola v roku 2015 premenovaná na Matthew Wuest Memorial Cup. Stalo sa tak na počesť Matthewa Wuesta, tvorcu prevratných webov, ktoré zmenili pohľad na severoamerický hokej. Matthew zomrel v marci 2015 po dlhom boji s rakovinou.

Sumár

Čo: 2019 NHL Prospect Tournament

Kto: Chicago, Columbus, Dallas, Detroit, Minnesota, N. Y. Rangers, St. Louis, Toronto

Kedy: 6. až 10. septembra 2019

Kde: Centre Ice Arena, Traverse City, Michigan

Súpiska Red Wings: Kaden Fulcher, Filip Larsson, Anthony Popovich*, Sean Romeo* - Gustav Berglund, Charle-Edouard D'Astous**, Marc-Olivier Duquette*, Owen Lalonde*, Gustav Lindström, Alec McCrea**, Alec Regula, Moritz Seider - Mathieu Bizier*, Thomas Casey*, Taro Hirose, Ryan Kuffner, Troy Loggins**, Jarid Lukosevicius**, Gregor MacLeod**, Cody Morgan*, Chase Pearson, Owen Robinson*, Givani Smith, Elmer Söderblom, Joe Veleno, Chad Yetman*, Filip Zadina.

* voľní hráči na skúške (nepatria žiadnemu klubu NHL)

** hráči pod zmluvou s Grand Rapids Griffins





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.