Pokročilé štatistiky: Mizéria menom Jonathan Ericsson

JURAJ KOVÁČ | 10.07.2019 | aktualizované 11.07.2019


Jonathan Ericsson (David Guralnick, The Detroit News)


Je to desať rokov, čo v zadných radoch Detroit Red Wings pravidelne nastupuje Jonathan Ericsson. Veľký to muž, čo vo svojej kariére napísal už nejeden zaujímavý príbeh.

V sezóne 2001/02, keď ešte pôsobil v juniorke švédskeho klubu Vita Hästen, hral centra. Výnimkou bol len jeden zápas, ktorý odohral na poste obrancu. A práve po tomto jednom dueli ho skaut Red Wings Håkan Andersson presviedčal, aby na pozíciu beka prešiel natrvalo.

Red Wings ho draftovali v roku 2002 v deviatom kole na poslednom 291. mieste. Napriek tomu sa do NHL dostal, a čo viac, iba 18 hráčov z tohto draftu v NHL odohralo viac zápasov ako on.

V Detroite sa uviedol výborne. V roku 2008 dostal od Red Wings prsteň pre víťaza Stanley Cupu. O rok neskôr, v play-off 2009, výrazne pomohol Red Wings do druhého finále po sebe, patril medzi najpríjemnejšie prekvapenia, vyslúžil si ocenenie pre najlepšieho nováčika mužstva a vybojoval si pevné miesto v zostave.

V uplynulej sezóne 2018/19 odohral 52 zápasov, vďaka čomu navýšil počet svojich štartov v drese Red Wings v základnej časti na 662, čo ho zaraďuje na 22. miesto v klubovej histórii.

Jeho bilancia z lanskej sezóny bola skromná: hrával v priemere 17 minút a 13 sekúnd na zápas, pozbieral päť kanadských bodov za tri góly a dve asistencie, pripísal si 10 mínusových bodov, 35 trestných minút, 98 hitov, 56 zblokovaných striel, 40 stratených a deväť získaných pukov.

Pravda, tieto čísla o ňom ani zďaleka neprezradzujú všetko.

Výkonnostný suterén

Ericsson nikdy nebol hráčom, ktorý by ofenzívne vynikal, ale minulú sezónu to bolo z jeho strany v hre smerom dopredu obzvlášť žalostné.


Ofenzívny a defenzívny príspevok Jonathana Ericssona v sezóne 2018/19 (via Evolving Hockey)


Ako vidieť na uvedenom grafe, je zrejmé, že Ericssonov ofenzívny príspevok pre mužstvo (Off_xG) nebol takmer žiadny; bol dokonca takmer tri štandardné odchýlky pod priemerom.

Ešte znepokojujúcejšia bola jeho neistá defenzívna hra (Def_xG), nachádzajúca sa bezmála dve štandardné odchýlky pod ligovým priemerom. Je to alarmujúce zistenie, pretože práve obrana je oblasť, kde sa očakáva jeho prínos.

V hre piatich proti piatim sa zastavil jeho podiel všetkých streleckých pokusov (Corsi For% - strely na bránku, mimo bránky i zblokované strely za jeho prítomnosti na ľade) na hodnote 44,69 % a v porovnaní so spoluhráčmi (Rel Corsi For%) na hodnote -4,02 %, čo ho medzi obrancami Red Wings zaradilo len pred jeho častého defenzívneho partnera Trevora Daleyho.

Fenwick For% (podiel striel na bránku a mimo bránky) mal na úrovni 42,25 %, čo bol siedmy najhorší výsledok v NHL medzi hráčmi, ktorí odohrali aspoň 500 minút (574 hodnotených hráčov).

Shots For% (podiel samotných striel) mal na hodnote 41,18 %, čo bolo štvrté najhoršie číslo v uplynulej sezóne NHL a dokonca najhoršie spomedzi všetkých ligových obrancov.

Scoring Chances For% (podiel príležitostí na skórovanie) vytiahol na 40,33 %, čo bolo opäť štvrté najhoršie číslo v NHL a najhoršie spomedzi všetkých ligových obrancov.

Prepadol sa aj v ukazovateli xGF% (rozdiel všetkých očakávaných strelených a inkasovaných gólov) s hodnotou 37 %, čo bol najhorší výsledok v celej súťaži.

Spoluhráčov nezlepšoval

Red Wings s Ericssonom na ľade vykazovali xGF/60 (očakávané strelené góly pri priemere 60 minút hráča na ľade) na úrovni 1,78, čo bolo siedme najnižšie číslo v lige a druhé najnižšie medzi ligovými obrancami, zatiaľ čo ukazovateľ xGA/60 (očakávané inkasované góly pri priemere 60 minút hráča na ľade) mal hodnotu 3,03, čo bolo deviate najvyššie (najhoršie) číslo v súťaži a druhé najvyššie (najhoršie) číslo medzi ligovými obrancami.

Ukazovateľ Rel xGF% (podiel očakávaných gólov pre tím, relatívne voči spoluhráčom) mal hodnotu -11,11, čo bola najhoršia hodnota spomedzi všetkých obrancov v NHL.

Red Wings počas Ericssonovho pobytu na ľade dali 21 gólov a 34 ich inkasovali. Ukazovateľ GF% Rel (podiel gólov pre tím, relatívne voči spoluhráčom) bol na hodnote -11,49 %, čo bol desiaty najhorší výsledok medzi ligovými zadákmi.

Treba však spomenúť, že Ericsson začínal vo vlastnom obrannom pásme 36,67 % vhadzovaní, čo bol u obrancov Red Wings druhý najväčší podiel po Dannym DeKeyserovi. Zone Start Ratio, teda podiel nasadzovania v pásmach (OZS / [OZS + DZS]), kde OZS značí nasadenie v útočnom pásme a DZS nasadenie v obrannom pásme, mal najnižší zo všetkých obrancov tímu s hodnotou 0,42.

O tom, že Ericsson to nie vždy mal jednoduché, svedčí aj ukazovateľ TOI% QoT (kvalita času na ľade - vážený priemer hracieho času spoluhráčov, s ktorými nastupoval) s hodnotou 27,52, čo bolo u Red Wings druhé najnižšie číslo po Madisonovi Boweym (26,91). Ukazovateľ TOI% QoC (kvalita času na ľade - vážený priemer hracieho času súperov, proti ktorým nastupoval) mal na hodnote 29,1, pričom u Red Wings dosiahli vyššie hodnoty už len Filip Hronek (29,22) a DeKeyser (29,61).

Spoluhráčov vo väčšine prípadov lepšími nerobil. Trevor Daley, ktorý s ním v hre piatich proti piatim odohral 203 minút a 46 sekúnd, mal CF% (podiel streleckých pokusov pre tím) s ním na ľade na hodnote 37,67 a bez neho na hodnote 44,47. Justin Abdelkader, ktorý s ním odohral viac ako 196 minút, mal CF% s ním na ľade 43,82 a bez neho 50,93. Gustav Nyquist, ktorý s ním odohral takmer 190 minút, mal CF% s ním na ľade na hodnote 48,13 a bez neho 54,77. Spomínaných 37,67 CF% v spolupráci s Daleym bol v uplynulej sezóne najhorší výsledok v NHL medzi obrannými dvojicami, ktoré spolu odohrali aspoň 200 minút.

Počas presilových hier dostal za celú sezónu príležitosť na 33 sekúnd. V hre v početnej nevýhode odohral priemerne dve minúty a 20 sekúnd na zápas, čo bol piaty najvyšší čas v tíme spomedzi hráčov s minimálne 40 odohratými zápasmi. Pri hre vo vlastnom oslabení si viedol v rámci Red Wings priemerne a štatisticky sa pohyboval zhruba v strede klubových hodnotení.

Mizerná Transition Game

Aj pohľad na „transition game“, čo je pojem označujúci prechod hráča medzi obranným a útočným pásmom, jednoznačne ukazuje, ako sa Ericssonovi nedarilo, a to nielen v poslednom ročníku, ale i za posledné tri sezóny, napríklad v porovnaní s Dannym DeKeyserom:


Porovnanie transition game Jonathana Ericssona a Dannyho DeKeysera (via Corey Sznajder, Tableau)


Ako vidieť na tomto grafe, Ericsson za DeKeyserom výrazne zaostával napríklad v ukazovateľoch PossEntries60 (vstupy do útočného pásma v držaní puku za 60 minút pobytu daného hráča na ľade), PossEntry% (percento vstupov do útočného pásma pri držaní puku zo všetkých pokusov daného hráča), PossExit% (percento zo všetkých pokusov o opustenie vlastnej tretiny vyvezením puku z pásma alebo prihrávkou), Breakups60 (počet zastavených pokusov o vstup do pásma za 60 minút herného času) alebo PossEntry% Allowed (percento vstupov do pásma pri držaní puku zo všetkých pokusov, ktoré daný hráč povolil).

Ericsson nikdy nepatril medzi hráčov, ktorí by výborne pracovali s pukom a s prehľadom opúšťali vlastné pásmo. Potvrdzuje to aj ďalší graf hovoriaci o jeho transition game.


Riziko hry obrancov Detroit Red Wings pri opúšťaní vlastného pásma v sezóne 2018/19 (via Corey Sznajder, Tableau)


Ako vidieť, Ericsson mal vlani veľký problém pri opúšťaní vlastného pásma s pukom na hokejke. V tomto smere bol u Red Wings i v celej NHL jedným z najhorších hráčov s výrazne podpriemernou úspešnosťou; v tíme významne zaostával najmä za Nickom Jensenom a Dennisom Cholowskim. Z hľadiska neúspešných pokusov o opustenie vlastného pásma bol v tíme i lige priemerný.

V mnohých smeroch bol však výrazne podpriemerný. Nevynikal napríklad ani v jednom z novších ukazovateľov Game Score (kvantifikovaná hodnota produktivity daného hráča, počítaná na základe viacerých základných štatistík), kde dosiahol výsledok -2,23, čo bol piaty najhorší výsledok medzi ligovými obrancami, ktorí pri hre piatich proti piatim odohrali aspoň 500 minút.

(Ešte stále) jeden z najhorších

Na základe uvedených pokročilých štatistík možno konštatovať, že Jonathan Ericsson patril v sezóne 2018/19 medzi päť až desať najhorších obrancov v celej NHL.

Pripočítajte k tomu jeho status veterána (má 35 rokov), rok od roku pomalšie nohy, častú neochotu hrať fyzicky aj napriek tomu, že má robustnú postavu, a viaceré chronické zranenia, ktoré ho čoraz viac prenasledujú, a dostanete hráča, ktorý sa do súčasnej NHL priveľmi nehodí, čo sa vlani začalo prejavovať už aj tým, že sa niekoľkokrát ocitol na tribúne ako zdravý náhradník.

Mnohí priaznivci si v posledných rokoch želali Ericssonove vykúpenie zo zmluvy, v ktorej mu zostáva odohrať ešte jednu sezónu s platom 4,25 milióna amerických dolárov a nemožnosťou výmeny do 19 tímov, ktoré si môže vybrať. Vykúpenie Ericssona však nebolo v záujme niekdajšieho generálneho manažéra Kena Hollanda a túto možnosť zamietol aj nový manažér Steve Yzerman, ktorý očakáva, že Ericsson bude ďalej hrať, aj keď nie je isté, či dokáže odohrať celú sezónu.

Hnev fanúšikov smerom k jeho výkonnosti bol oprávnený (nie vždy, minulú sezónu však áno). Samozrejme, je nutné pripomenúť, že vždy to bol obranca iba do tretieho páru.

V každom prípade, všetko dnes nasvedčuje tomu, že kariéra Jonathana Ericssona sa pomaly blíži ku koncu. Pre Detroit Red Wings našťastie, pre ich súperov žiaľ.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.